Pagina's: Fotoblog en Dubbelbeelden

woensdag 23 januari 2013

De winter dichtbij

Deze week een paar foto's gemaakt van silhouetten in de sneeuw. Mooi om te zien hoe een paar simpele grassprieten toch een aparte foto kunnen opleveren.

 

 




zondag 20 januari 2013

Grote Bonte Specht

Op 19 en 20 januari 2013 was de jaarlijkse nationale tuinvogeltelling. In onze tuin telden we naast de gebruikelijke soorten ook een Grote Bonte Specht. Een vrouwtje, want ze heeft geen rode vlek op het achterhoofd. Ze komt in deze winterse weken elke dag even haar kostje halen in onze tuin. Meer informatie over de tuinvogeltelling?  Klik hier.
 
Grote Bonte Specht
 

dinsdag 8 januari 2013

Sneeuwklokje en Helleborus

 


Door de zachte winter komen planten al vroeger in bloei dan normaal is voor de tijd van het jaar. Hieronder de bloemen van het Sneeuwklokje en de Helleborus, op 8 januari.

Sneeuwklokje, Galanthus nivalis
 
 
 
Helleborus Niger

vrijdag 4 januari 2013

Eerste signaal van het voorjaar: de Hazelaar bloeit

De Hazelaar is elk jaar de eerste “wilde” struik, die het begin van de lente aankondigt. Door het zachte weer van de afgelopen weken is dat dit jaar al heel vroeg het geval. Onderstaande foto heb ik op 3 januari gemaakt!

Van een afstand kun je nu de gele, mannelijke katjes zien hangen. De Hazelaar is éénhuizig, d.w.z. dat er mannelijke én vrouwelijke bloemen aan dezelfde struik zitten. De vrouwelijke bloemen zijn minder opvallend: kleine knopjes, lichtgroen van kleur. (Hierdoor lijken ze een beetje op bladknoppen.) De stijlen steken uit deze bloemetjes en zijn mooi paarsrood van kleur. Ze hebben wel iets weg van kleine zeeanemonen.
Mooi om te zien, de "snottebellen", maar lastig voor hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor pollen. Tsja, "Elk nadeel heb zijn voordeel".


Hazelaar, Corylus avellana