Pagina's: Fotoblog en Dubbelbeelden

zondag 30 maart 2014

Oranjetipje

Ook het Oranjetipje is er dit jaar vroeg bij! De eerste waarneming was al een week geleden. Vandaag waren ze in het grootste deel van ons land te zien. In de meeste jaren is dat een week of drie later.
Oranjetipjes overwinteren als pop. Door het warme weer komen ze nu vroeg te voorschijn. Dit is een mannetje, dat vandaag in boswachterij Ruurlo voor mijn lens kwam zitten.
De hauwtjes van de Kleine Veldkers, waar deze Oranjetip op zit, dienen straks als voedsel voor de rupsen.

maandag 17 maart 2014

Voorjaar op het Hackfort

Ook rond kasteel Hackfort is het voorjaar losgebarsten. De vroeg bloeiende stinsenplanten zijn er dit jaar extra vroeg bij. "Stinsenplant" komt van het Friese woord "stins", dat stenen huis betekent. Grote woningen van adellijke heren worden in Friesland stinzen genoemd. Bij kasteel Hackfort zijn een aantal van deze vrij zeldzame soorten aangeplant:
Slanke Sleutelbloem
 
Vingerhelmbloem
Sneeuwroem
En tot slot de bekende, maar niet minder mooie, Bosanemoon
 
 







maandag 10 maart 2014

Groot en Klein Hoefblad

Twee planten die, dank zij het warme voorjaarsweer, dit jaar al heel vroeg bloeien zijn het Groot en Klein Hoefblad. Beide zijn zogenaamde naaktbloeiers, dat wil zeggen dat de bladeren pas na de bloei tevoorschijn komen. Het Klein Hoefblad groeit het beste op pas omgewoelde grond. Het Groot Hoefblad zie je het meest in wegbermen en langs sloten. Het Groot Hoefblad werd vroeger ook wel Allemansverdriet genoemd, omdat het sterke wortelstokken heeft die je maar moeilijk kwijt raakt als je ze eenmaal in de tuin hebt. 

Groot Hoefblad

Klein Hoefblad

zaterdag 1 maart 2014

Sleedoorn in bloei

Het voorjaar is er dit jaar vroeg bij! Sleedoorn is vaak een vroege bloeier, maar meestal staat hij pas half maart in bloei. Dit jaar werd de eerste waarneming van een bloeiende sleedoorn gemeld op 15 februari. De prachtige bloemen van de sleedoorn kon je vandaag, 1 maart, al op veel plekken zien.
De naam van deze heester bevat een oud woord voor pruim, "slee", dat verwant is met het woord voor pruim in Oost- en Midden Europa, een woord dat ook terug te vinden is in de naam Slivovitsj. De blauwe vruchten van de sleedoorn worden gebruikt voor het maken van deze pruimenbrandewijn.