Pagina's: Fotoblog en Dubbelbeelden

vrijdag 23 oktober 2015

De kraanvogels zijn onderweg!

De vorige week hebben we in Noord-Duitsland kraanvogels gespot. Op ongeveer de helft van de trekroute van Scandinavië / Noord Rusland naar Spanje foerageren de kraanvogels daar overdag op de maisakkers. 's Nachts zitten ze op een veilige plek in de moerasgebieden. Rond zonsondergang komen ze met duizenden tegelijk naar de moerassen, waar ze bij zonsopgang weer vertrekken. Een indrukwekkende ervaring om die duizenden kraanvogels te zien vliegen en te horen trompetteren! 
De foto's zijn van niet zo beste kwaliteit. De weersomstandigheden waren namelijk belabberd, de foto's zijn gemaakt vlak voor zonsondergang of even na zonsopkomst en ik moest ver inzoomen omdat kraanvogels erg schuw zijn. Maar de natuurervaring was er niet minder om!

Ouderpaar met twee jongen

maandag 12 oktober 2015

Een pareltje in het donkere beukenbos: de porseleinzwam

Wie porseleinzwammen wil zien, moet op zoek naar oude beukenbossen. Ze groeien namelijk vooral op stammen en takken van oude beuken, vaak hoog in de boom.  Ik vond er een paar op een afgevallen tak. 
Prachtige paddenstoelen zijn het. Wit tot ivoorkleurig, met een doorschijnende hoed. Vooral met wat tegenlicht kun je porseleinzwammen mooi in beeld krijgen!








donderdag 8 oktober 2015

Inktviszwam, stinkend mooi.

De inktviszwam is een gemakkelijk te herkennen paddenstoel. Er is maar één soort die zo duidelijk op een inktvis lijkt.  
De zwam verspreidt een vieze kadaverlucht waar aasvliegen door worden aangetrokken, die voor verspreiding van de sporen zorgen.  Inktviszwammen waren tot een jaar of tien geleden nog behoorlijk zeldzaam in ons land.  Ze groeien o.a. op houtsnippers. Omdat het verbranden van houtafval door de hogere eisen van de milieuwetgeving is vervangen door versnipperen, kun je deze soort de laatste jaren gemakkelijker vinden.



zaterdag 3 oktober 2015

Guttatiedruppels aan de roodgerande houtzwam

Zo af en toe ziet je het, vooral bij houtzwammen: ze zweten bij actieve groei en een hoge luchtvochtigheid druppels uit. Zo raken ze een overschot aan vocht kwijt. Deze "guttatiedruppels" hebben soms opvallende kleuren, maar zijn vaak ook kleurloos.
Hier zie je guttatiedruppels op een Roodgerande houtzwam.