Pagina's: Fotoblog en Dubbelbeelden

vrijdag 28 december 2012

Gele Trilzwam en Grote Sponszwam

In de herfst zie je weinig opvallende kleuren in de natuur. De Gele Trilzwam valt dan met zijn helder gele kleur extra op. Hij groeit op dode takken, het liefst van eiken. Als het flink gaat vriezen, verkleurt het geel naar oranje en valt de zwam uit elkaar.

Gele Trilzwam (Tremella mesenterica)

De Grote Sponszwam doet zijn naam echt eer aan: net een ouderwetse badspons. Een ander ziet er misschien eerder een bloemkool in (Cauliflower mushroom in het Engels) of een stuk koraal of een hersenkwab? De Grote Sponszwam komt in Nederland niet zo veel voor, maar is in de Achterhoek nog best wel te vinden.

Grote Sponszwam (Sparassis crispa)

donderdag 27 december 2012

Tortelduiven

In onze tuin zit al jaren een paartje Turkse Tortels.  Zo'n tortelduivenpaar blijft een leven lang bij elkaar. Als je er één ziet, is de ander altijd in de buurt. Ze leggen hun eieren in nesten van maar een paar takjes op elkaar, zodat er nogal eens wat eieren sneuvelen. Dat compenseren ze dan weer door elk jaar wel een keer of vijf te broeden. Hier zit het "liefdespaar" naast elkaar in een berk.

dinsdag 25 december 2012

Gelderse Roos en Hondsroos

Bomen en struiken zijn in de winter zonder hun bladeren vaak minder mooi dan in de zomer. Toch is er ook in de winter genoeg moois te zien, voor wie het zien wil! Na een regenbui heb ik deze foto's gemaakt: twee foto's van de rode bessen van de Gelderse Roos, een foto van (leeggegeten) bottels en een foto van het laatste herfstblad van de Hondsroos.











 
 

 
 





maandag 10 december 2012

Grondmist boven sneeuw op de Veluwe



Begin december was er een mooie laag sneeuw gevallen. Er op uit dus om foto’s te maken! Op de Veluwe scheen de zon volop, boven de verse sneeuw.  Extra mooi werd het toen er boven de sneeuw wat grondmist ontstond, doordat waterdeeltjes uit de warmere lucht in het bos condenseerden boven de koude sneeuw. Een prachtig gezicht!







woensdag 5 december 2012

Zonsopgang bij Halle

Eind november ben ik op een mooie mistige ochtend vroeg opgestaan om landschapsfoto's te maken rondom mijn woonplaats Halle, o.a. in de Meuhoek. De Meuhoek is een mooi stukje agrarisch landschap, waar veel knot-elzen staan. De grillige silhouetten van die bomen doen het in een mistige omgeving vaak goed op foto's. Nieuwsgierige koeien die even komen poseren zijn dan natuurlijk altijd welkom!