Pagina's: Fotoblog en Dubbelbeelden

dinsdag 26 februari 2013

Staartmezen

Deze winter zit er regelmatig een groepje van vijf staartmezen in onze tuin. Ze blijven meestal maar een paar minuten bij de voedertafel, maar zijn toch duidelijk te herkennen aan de lange staart die ongeveer de helft van de lichaamslengte vormt.  Beweeglijke beestjes zijn het, niet zo gemakkelijk te fotograferen dus. Vandaag lukte het om ze redelijk scherp op de foto te krijgen. Ben benieuwd of ze dit voorjaar in de tuin blijven om daar hun bolvormige nest te maken.

 

 
Een tweede staartmees komt net aanvliegen.

vrijdag 15 februari 2013

Gele kornoelje

Hoewel het nog bijna elke dag vriest, kruipt het voorjaar langzaam dichterbij. Vandaag, 15 februari, heb ik foto's gemaakt van de gele kornoelje, die al begint te bloeien. Niets voor niets dus een zogenaamde "vroegbloeier". Op internet noemt iemand deze struik een "gele kiloknaller", vanwege de uitbundige bloei. Mooi gevonden!







donderdag 7 februari 2013

Waaiertje



Op de stam van een dode kastanje vond ik een groep paddenstoelen die ik nog niet kende. Op de foto zetten dus en thuis de soort opzoeken! Het bleek het Waaiertje te zijn, een soort die maximaal 4 cm. groot wordt en bijna overal op de wereld voorkomt. Geen zeldzame paddenstoel dus, maar wel prachtig om te zien. Als je de wollige bovenkant van dichtbij bekijkt, lijkt het net alsof er sneeuw op ligt. Door de aparte gespleten lamellen aan de onderkant kun je het Waaiertje niet verwarren met andere soorten.

 

De lamellen aan de onderkant

Gespleten lamellen


woensdag 6 februari 2013

Merel en sperwer

Vanmiddag een doffe bons op het achterraam. Toen ik naar buiten keek, zag ik nog net een sperwer wegvliegen. De achtervolgde merel zat versuft onder een struik, liet zich van dichtbij fotograferen en vloog daarna weg. Jammer dat de sperwer ook niet even wilde poseren! Op het raam is een afdruk van de merel als stille getuige achtergebleven.