Pagina's: Fotoblog en Dubbelbeelden

zaterdag 30 november 2013

De giftige Doornappel

   
De Doornappel (Datura stramonium) is een plant uit de nachtschadefamilie, waar ook de aardappel en de paprika onderdeel van uitmaken. De laatste twee zijn gedeeltelijk eetbaar, maar dat geldt niet voor de erg giftige Doornappel. In alle delen van de plant zitten giftige alkaloïden, die een hallucinerende werking hebben. Er wordt verteld dat heksen vroeger de Doornappel gebruikten voor hun "vliegzalf". Tegenwoordig proberen drugsgebruikers er nog wel eens vrolijk van te worden, maar dat levert bijna altijd een "bad trip" op, of zelfs een vergiftiging. Je kan er dus maar beter van afblijven, en gewoon genieten van de mooie vormen van de vijfkantige bloemkelken en de stekelige vruchten.



 

 


 

zondag 24 november 2013

Paddestoelen los van de achtergrond

Bij het fotograferen van paddenstoelen is het kiezen van scherpte op de goede plek belangrijk, maar minstens zo belangrijk is de achtergrond op de foto. Storende elementen in de achtergrond leiden de aandacht vaak af en kunnen een foto bederven. Een rustige achtergrond werkt meestal het beste. Lichte vlekken en lijnen vertellen iets over de omgeving waarin de paddenstoel staat.




maandag 11 november 2013

Op voedseljacht in de lijsterbes

In de herfst eten vogels wat ze krijgen kunnen en bouwen daarmee een vetvoorraad op voor de komende winter. De lijsterbes in onze tuin zat dit jaar boordevol bessen maar is inmiddels bijna leeg. Honderden vogels genieten er van. Ze halen soms acrobatische toeren uit om de laatste bessen te pakken te krijgen.

Merel mannetje
 

Merel vrouwtje

Een spreeuwenwolk
Spreeuw
Zanglijster
 

Egels op zoek naar winterverblijf

Egels zijn vooral 's nachts actief op zoek naar voedsel. Per nacht kunnen ze gemakkelijk enkele kilometers afleggen. Deze kleine egel stak overdag een weg over tussen twee grote weilanden. Als het kouder wordt en er minder voedsel beschikbaar is, zoeken egels een plek voor de winterslaap. Die zal hij in een weiland niet vinden, daarom heb ik hem maar meegenomen naar onze composthoop. Daar hebben egels al vaker succesvol overwinterd. De dagen daarna zagen we  's ochtends  vraatsporen op appels. Zo te zien van een egel. Die is zijn vetlaag dus nog steeds aan het bijwerken!


 







maandag 4 november 2013

Niet moeilijk om te raden hoe dit beestje aan zijn naam komt...

Op het blad van een haagwinde vond ik een Gevangeniswants, ook wel Pyjamawants of Gestreepte Schildwants genoemd. Drie duidelijke namen voor een klein, maar opvallend insect.
Het ongeveer 10 mm. grote beestje heeft een rood-oranje basiskleur met brede zwarte lengtestrepen over de bovenkant. Op de buik zitten zwarte vlekjes. De rood-zwarte tekening dient om vijanden te waarschuwen voor de vieze smaak. Wantsen hebben een steeksnuit (rostrum), vooral op de tweede foto goed te zien, waarmee ze planten of prooien leegzuigen. De Gevangeniswants is overigens een vegetariër.