Pagina's: Fotoblog en Dubbelbeelden

vrijdag 27 februari 2015

De Heggenmus: een vroege zanger

Aan de spitse snavel kun je zien, dat een Heggenmus een insecteneter is en geen zaadeter zoals de mussen. Heggenmussen gedragen zich heel onopvallend. Het hele jaar door scharrelen ze onder de struiken hun kostje bij elkaar. Net zo onopvallend als hun gedrag en hun kleuren is ook hun geluid. Eind februari kun je de zachte, maar wel heel mooie heldere zang al horen. De Heggenmus wordt  wel eens "bastaardnachtegaal" genoemd. Klik HIER als je de zang van de Heggenmus wilt horen.

maandag 23 februari 2015

Tonderzwammen

Tonderzwammen of tondelzwammen zijn meerjarige paddenstoelen, die je dus ook 's winters kunt zien. Elk jaar komt er aan de onderkant een nieuwe laag bij.
Vroeger werden tonderzwammen gebruikt om vuur te maken. Het binnenste van de zwam werd kapot geklopt. De plukjes (tondels) die zo ontstonden, kon je aansteken met de vonken van twee tegen elkaar geslagen vuurstenen. De vuurstenen en de tondels werden in een tondeldoos bewaard.


Echte tondelzwam

Dikrandtonderzwammen

woensdag 11 februari 2015

Doolhofzwam

Doolhofzwammen groeien bijna altijd op dood eikenhout. Dit meerjarige exemplaar had een stevige weidepaal als groeiplaats uitgezocht. Het bijzonder aan deze zwam is de onderkant. De sporen worden gevormd in buisjes die een doolhofachtige structuur vormen. Bijzonder om te zien.





 

vrijdag 6 februari 2015

Een nuttig Waaiertje


Het Waaiertje is een kleine schelpvormige paddenstoel, die ook in de winter nog volop te zien is. Het waaiertje is een nuttige paddenstoel. Het wordt in het groot gekweekt, omdat het Schizophyllan bevat, een stof die bij de behandeling van baarmoederhalskanker wordt gebruikt. De onderkant van de paddestoel ziet er bijzonder uit.