Pagina's: Fotoblog en Dubbelbeelden

vrijdag 23 december 2016

Gekke naam? Oorlepelzwam!

Hoewel de meeste paddenstoelen groeien in de herfst, kun je de oorlepelzwam het hele jaar door vinden. Ze zijn maar een centimeter of zeven groot en staan op dennenkegels die op de bosbodem liggen. De onderkant van de hoed lijkt op een stekelige borstel. Op deze stekels groeien de sporen die voor de verspreiding van deze zwam zorgen. Bijzonder aan deze soort is, dat de behaarde steel niet in het midden van de hoed zit, maar "zijdelings aangehecht". Daarmee lijkt de paddenstoel op een oorlepel, de voorloper van ons wattenstaafje.
 



maandag 5 december 2016

Bruine kikker bij porseleinzwam

Toen ik half november in een herfstbos bezig was met het fotograferen van porseleinzwammen, kwam er plotseling een bruin kikkertje voorbij. Je zou toch denken dat kikkers dan al lang ergens ondergedoken waren voor hun winterslaap. Misschien een amfibische paddenstoelenliefhebber...😉


zaterdag 3 december 2016

Sporenstof van de gekraagde aardster

Planten maken zaden om zich voort te planten.  Zwammen maken geen zaden maar sporen. Uit zo'n microscopische kleine spore groeit in de grond een nieuwe zwamvlok (mycelium), een netwerk van soms wel kilometers lange dunne draadjes. Op de tweede foto van deze gekraagde aardster zie je hoe massa's sporen in wolkjes naar buiten stuiven.